Jaargang 2 - nummer 6 - September 2019

Voor u staat weer een nieuwe "Rondom de Green" klaar met nieuwtjes, tips en zaken die spelen binnen onze golfvereniging. Veel lees plezier!

Redactie: Koos Musman

 


Tekst van de maand:

Belletjetrekken in een fietsenstalling,

Is nooit grappig!

 

Als echte Nederlanders, zit klagen bij de meeste van ons in het bloed, zo ook het klagen over onze golfbaan. Als speler op diverse andere banen kan ik alleen maar zeggen dat onze baan er zeer goed bij ligt. Uiteraard is het de bedoeling dat men pitch Marks repareert en roept iedereen dat ze dat ook doen, maar toch komen we deze veelvuldig tegen. RaRa hoe kan dat?
Ook op andere golfbanen kom ik dit fenomeen tegen, maar doe toch een oproep aan onze leden om de pitch Marks te blijven repareren en heeft iemand deze dan toch per ongeluk vergeten, herstel deze ook meteen even!
Bedankt.
Een bezorgd club lid.

Sponsoren

Als activiteitencommissie reiken wij prijzen uit, die we bekostigen o.a. uit het inschrijfgeld van toernooien.
Daarnaast hebben wij ook nog enkele sponsoren, die onze vereniging een warm hart toe dragen.
Eén van de sponsoren is: Koos Quirijnen van Schuttingbouw Vessem
Hartelijk dank voor de bijdrage.


Terug blik:


18 augustus was daar het toernooi voor de vroege vogels; het Dauwtraptoernooi.
Om 08.00 uur starten we voor 9 holes grote baan, waarna we naar hole 19 togen voor een overheerlijk ontbijtbuffet, klaargemaakt door Wilmy.
Met een volle maag vertrokken we weer naar de aangegeven holes en starten voor de 2e 9 holes. Na controle van de scorekaarten waren
Marian Thijssen en Peer Maas de winnaars.


24 augustus was de laatste speeldag van onze Zomertoer. Dit toernooi werd gespeeld over 13 zaterdagen in juni, juli en augustus. Er kon gespeeld worden over 18 holes of 9 holes. Van de 13 gespeelde wedstrijden telden de 10 beste kaarten mee voor de totaal rangschikking. Zoals het een goede zomer betaamd, werden de meeste wedstrijden onder prima omstandigheden en onder zeer grote belangstelling gespeeld. Naast de diverse dagprijzen speelden men ook voor leuke eindprijzen, welke geregeld waren door Wilmy, bij Warsteiner en Wilson Staff.
Uiteindelijk bleken de latere winnaars op de slotdag niet meer in gehaald te kunnen worden, maar was er nog een spannende strijd tussen de nummers 2 t/m 5.
De uiteindelijke winnaars waren Lilian v Dinther bij de 9 holes en Koos Quirijnen bij de 18 holes.
Op onze website vindt u de complete eindstand van onze zomertoer.

Clubkampioenschap Strokeplay
Dit was een wedstrijd om de eretitel, met een vermelding op onze wall of fame. Deze wedstrijd, over 36 holes, vond plaats op zaterdag 7 en zondag 8 september. Onder perfecte golf omstandigheden werd deze wedstrijd gespeeld waarbij op de zondag de flight indeling was samengesteld volgens de uitslag van de zaterdag. Diegene met de meeste slagen speelden als eerste en in de laatste flight speelden diegene met de minst aantal slagen op zaterdag. Hierdoor bleef de uitslag tot aan het einde toe spannend.
Na opnemen van de totaal scores werden Anny Ansems en Pieter Geurts gehuldigd als winnaars van dit toernooi.

Zoals we allemaal weten, zijn de korte puts voor de meeste zenuwslopend, terwijl daar toch de meeste punten mee zijn te verdienen. Bekijk onderstaande film hoe de golfpro uit Geldrop hier een antwoord op heeft. https://www.youtube.com/watch?v=nLB3sGza9v0

De Wintelrese taal van Toon is de kortste en daardoor meest efficiënte taal van Nederland.

Enkele voorbeelden:
Dit behoort tot de mogelijkheden.
         Da ken

Hieromtrent kunnen wij u geen enkele zekerheid bieden.
         Ge wit noit nie

Zou u dat eens willen herhalen?
         Wa?

Zulks ben ik geenszins van plan.
        Da den’k toch nie

Ligt dat in de lijn der verwachtingen
        Zou da?

Hiermee denk ik geen probleem te onder vinden!
       Hendig zat

Dit wordt door mij als bijzonder spijtig ervaren.
       Da’s sund
Hetgeen dat u mij nou vertelt , verbaast mij ten zeerste.
       Wa zedde nou?

Deze informatie is geheel nieuw voor mij!
       Doar wit’k niks van

Ligt dit in het kader van uw bevoegdheid
       Meude gaai da wel?

Ik heb hierover een enigszins afwijkende mening
       Das nie

Het leven van een Brabander gaar niet over rozen
       Tis wa


Het eerste begin

Anno maart 1457 , De eerste schriftelijke vermelding van Golf verschijnt in een wet uitgevaardigd door het schotse parlement. Het betrefteen edict van koning Jacobus de 2de waarin “gowf” en voetbal worden verboden, omdat ze ten koste zouden gaan van de voor alle weerbare mannen verplichte trainingen met pijl en boog.

Vooruitblik:

Voor dit golf jaar staan er nog 2 toernooien in de steigers. Op zaterdag 12 oktober de schitterende “Avondwedstrijd” en op zondag 27 oktober onze afsluit wedstrijd. Hou uw email in de gaten en schrijf in.

Veiligheid staat voorop
Golf is een sport waarbij je je eigen scheidsrechter bent. Goede kennis van de belangrijkste golfregels is handig, maar als je begint met golf is het vooral belangrijk dat je denkt aan veiligheid en andere gedragsregels die ervoor zorgen dat je op een fijne manier de baan in kan.
Als beginner zijn vooral de gedragsregels, ook wel etiquette genoemd, heel belangrijk. Respect voor de baan (die dankzij de inzet van greenkeepers zo mooi blijft) je medespelers en het spel zelf staan centraal. Het gaat er om dat het spel veilig wordt gespeeld en dat andere spelers op de baan net zo kunnen genieten als jij.
Golfclubs kunnen gevaarlijk zijn. Het gebeurt nog steeds dat mensen hierdoor gewond raken. Hou altijd twee meter afstand van iemand die gaat slaan, in de baan of op de drivingrange. Sla dus nooit als je spelers zou kunnen raken. Roep altijd hard ‘FORE’ als een bal richting een andere golfer of toeschouwer vliegt. Roep ook 'FORE' als je zelf de bal niet sloeg of niet kunt zien of er mensen zijn of waar de bal naartoe vliegt.


Geef elkaar de ruimte

Wees en sta stil wanneer een andere speler afslaat. Zet je mobiel uit of op trillen tijdens het spelen. Naast veiligheid is afstand houden tijdens een swing of putt ook fijn voor een speler die zich concentreert voor een slag. Ga daarom aan de zijkant van iemand staan, het liefst zodat je zijn/haar gezicht niet kunt zien. Sta op de green liefst nooit in iemands gezichtsveld. Zorg ook dat je op de green niet in de speellijn van een andere speler gaat staan.

Indoor golfcentra in Nederland

Als in de winter wil door trainen kun je terecht bij De Brug Active Indoor Golf, in Mierlo, Noord-Brabant. In dit indoor sportcentrum staat ook een simulator.

Dames en Heren middag

Op elke maandag en dinsdag organiseren wij vanuit de activiteiten commissie een Dames en Heren middag we starten om 12.45 ballen trekken en om 13.00 uur starten we met de flights deelname is € 1.00 euro elke handycap kan instromen vanaf hcp 54 Dames spelen op maandag en de Heren op Dinsdag we zouden het erg leuk vinden als u mee zou doen graag tot ziens. Rita van de Pas en Koos Musman.


Bal ingebed in de grond ( heeft niets met het geloof van doen 😊)


Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Een van de aanpassingen betreft de regel voor een golfbal die ingebed is in de grond.
Vanaf 1 januari 2019 mag een bal die ingebed is in de "general area" zonder straf gedropt worden. De "general area" is in de nieuwe regels de term voor "door de baan".
Uitzondering: je hebt geen recht op een free drop als de bal ingebed is in zand in een deel van de general area waar het gras niet op fairwayhoogte of lager is gemaaid (bijvoorbeeld een zanderig gebied in de rough, een wasteland area met zand). Als het gaat om zand op een kort gemaaid deel van de baan (bijvoorbeeld een divot op een fairway die door de greenkeepers met zand en graszaad is gevuld), dan heb je bij een ingebedde bal wel recht op een free drop. Met 'zand' worden niet de bunkers bedoeld.
Kort gezegd: je mag de bal nu oppakken, schoonmaken en droppen als de bal in de fairway of fringe rondom de green is ingebed, maar het mag ook als de bal is ingebed in de rough.
De illustratie laat zien waneer een bal als ingebed wordt beschouwd.

 

Het verschil met vroeger
Vroeger mocht een ingebedde bal in de rough niet gedropt worden tenzij een plaatselijke regel van de baan of wedstrijdcommissie zei dat het wel mocht. Vanaf 1 januari 2019 mag een ingebedde bal in de rough wel opgepakt, schoongemaakt en gedropt worden tenzij een plaatselijke regel dit verbiedt. De situatie is dus omgekeerd.

Waar moet je droppen?
Als je 'relief' mag nemen omdat je bal is ingebed mag je de bal oppakken, schoonmaken en droppen zonder strafslag. Maar waar moet je droppen? De bal moet volgens de nieuwe regels gedropt worden in de 'relief area' oftewel de dropzone. De dropzone is in dit geval binnen één clublengte van het referentiepunt (de plaats waar de bal ingebed was) en niet dichter bij de hole dan het referentiepunt. (Dat is anders dan vroeger - voor 2019 - toen de bal op het dichtst bijzijnde punt gedropt moest worden.)

 


Afdrukken