Jaargang 2 - nummer 1 - Januari 2019

Voor u staat weer een nieuwe "Rondom de Green" klaar met nieuwtjes, tips en zaken die spelen binnen onze golfvereniging. Veel lees plezier!

Redactie: Koos Musman

 

Nieuwe spelregels  2019 NGF

Mag ik me even voorstellen mijn naam is Bart Grijseels. Ik ben 1 van de 3 “regelhandicapcommissarissen” bij ’t Caves. Wat de meeste mensen niet weten is dat we samen met de baaneigenaar ervoor zorgen dat de baan voldoet aan de regels van de NGF. Dit betreft regels voor in de baan maar ook voor de scorekaart.                                       

Nieuwe regels

In 2019 gaan er diverse veranderingen plaats vinden in de golfregels, we gaan terug van 34 naar 25 regels. De regels zijn eenvoudiger en minder streng geworden, maar je dient ze wel te kennen als je gaat golfen.
Daarom worden er op maandag 7, 14, en 21 januari om 20.00 uur regelavonden georganiseerd waar u van harte welkom bent. Sterker nog ik adviseer iedereen om bij één van deze avonden aanwezig te zijn. De bijeenkomsten zijn in de 19e hole.

Invullen scorekaart

Een andere taak van de commissie is het controleren van de ingevoerde scorekaarten in het OGS-systeem. Deze kaarten worden door ons goed- of afgekeurd en bij twijfel verwijderd.

Er zijn 2 leden van de commissie die de kaarten in voeren bij competitiewedstrijden en andere wedstrijden die qualifying zijn. En hierbij vraag ik even uw aandacht. Deze kaarten dienen volledig ingevuld te zijn. Dat wil zeggen: naam speler, naam marker, exacte handicap, playing handicap, beide handtekeningen, datum en tijd, welk kleur Tee rood of geel, en welke lus 1/9 , 10/18, 1/18  en het resultaat achter de juiste speler is ingevuld.
Het komt maar al te vaak voor dat dit niet gebeurd op de juiste wijze, met als gevolg dat deze kaarten niet ingevoerd worden en ook niet mee tellen voor de competitie. Wij verzoeken u dan ook om hier goed op te letten dat geeft een stuk minder werk en frustratie, voor iedereen.

Regels

Wij als commissie weten dat het best complex is om alle regels uit je hoofd te weten. Maar de basisregels moet iedereen wel kennen en ook de plaatselijke regels die op de scorekaart staan. Als er regels niet duidelijk zijn vraag het dan achteraf aan de commissieleden van de activiteitencommissie of van de regelhandicap- commissie, doe dit wel voor u de scorekaart tekent en inlevert. Fouten die gemaakt zijn kunnen dan nog gewijzigd worden, als de kaart is getekend en ingeleverd is en de fouten komen er dan uit bent u alsnog gediskwalificeerd.

Helaas komt het nog te vaak voor dat de regels overtreden worden. Dit komt de sfeer en het spel niet ten goede en is frustrerend voor mensen die zich wel aan de regels houden. Als er vragen zijn kunt u altijd terecht bij een van de regelhandicap- commissarissen, deze zullen het u uitleggen en als zij het zo ook niet weten voor u opzoeken. U moet uw vragen niet neerleggen bij de Marshalls, dit zijn de gastheren of dames van de baan en niet verantwoordelijk voor de regels, zij zorgen voor een vlotte doorstroom in de baan en letten erop dat u de pitch- Marks repareert voor het behoud van de greens en dat u plaggen teruglegt op de fairway.

Tot slot nog dit: The  Spirit of the Game

Golf wordt bijna altijd zonder scheidsrechter gespeeld. Het spel is gebaseerd op de integriteit van de speler die rekening houdt met andere spelers en volgens de regels speelt. Iedere speler, hoe gedreven ook, behoort zich onder alle omstandigheden beheerst, hoffelijk en sportief te gedragen. Het is een mooi spel maar wel één waar de regels ten alle tijden nagekomen dienen te worden. Het maakt niet uit of het een gezelligheidswedstrijd of een competitiewedstrijd is. Dat is de geest van het golfspel. Wij als regelhandicap commissie wensen u een sportief en gezond golfjaar toe in 2019.

Namens de regelhandicapcommissie:

Bart Grijseels

Henk Knoop, Hans Leermakers, Peer Maas (aspirant lid)

Van de marshalltafel

Op de kleine baan komt het nogal eens voor dat de bunkers niet worden geharkt. We vragen ons af of dat onwetendheid of nonchalance is,  waarbij men denkt:” Laat maar liggen  het is toch niet druk!” Harken is een noodzaak om de baan in een topconditie te houden, dus altijd doen. Ook het repareren van de pitch-Marks op de green wordt nog wel eens vergeten. Houd uw baan in een goede conditie, en vergeet uw pitchfork niet mee te nemen en te gebruiken! En nogmaals: het is op de kleine- en op de grote baan ten strengste verboden om te hengelen, omdat de vijvers voorzien  zijn van  folie.

 

100ste editie KLM Open

Van 12-15 september wordt de jubileumeditie van het KLM Open gespeeld op The International in Amsterdam. Dit jaar bestaat KLM honderd jaar en is tevens de 100ste editie van de Dutch Open. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar wordt van de Dutch Open een thuiswedstrijd gemaakt. Door te kiezen voor The International, een baan die zo dicht bij Schiphol en de operatie van KLM ligt, worden de Dutch Open en KLM bij elkaar gebracht.

 

Kollum van Koos

GOLFSPELER MET DORST Een golfspeler loopt op een zweer warme dag “uitgeput” na de 18e hole het clubhuis binnen en zegt tegen de barman: Zeg, Kerel, nu wil ik onmiddellijk iets ijskouds met veel alcohol d’r in. Zegt die barman: “Meneer, moet u even doorlopen naar het terras. Daar zit uw vrouw.

Geschiedenis van de golfsport

De discussie waar de golfsport vandaan komt kan inmiddels kort zijn: vroegere vormen van golf zoals “kolf” en “malie” hebben hun oorsprong naar alle waarschijnlijkheid in Nederland. Dit is te zien op meerdere schilderijen van Hollandse meesters waar taferelen van mensen langs de Vecht op staan die Kolf spelen. Verder dankt het Malieveld in Den Haag zijn naam aan dit spel.

De huidige vorm van het spel komt bijna zeker uit Schotland. In het pittoreske plaatsje
St. Andrews, waar alles naar ik zelf kan vertellen golf ademt, ligt de bakermat van het hedendaagse golfspel. Hier werden de eerste golfballen geslagen. Gewoon, twee personen spelen een tegen een, kijken wie de hole het beste speelt. Vervolgens maakt de winnaar een hoopje zand om zijn bal op te leggen op een volgende afslagplaats en speelt verder voor die volgende hole. (Om misverstanden voorgoed uit de wereld te helpen, dit zand zat in een metalen bak: hier komt dan ook de golfterm “tee-box” vandaan. Dat is dus niet zoals veel mensen tegenwoordig plegen te zeggen het hele gemaaide stuk terrein waarop de afslagplaats zich bevindt.)

Alles over golfballen

Eendelige bal

Een voordelige, eenvoudig opgebouwde golfbal voor golfbeginners, die vandaag meestal nog op de drivingrange is te vinden. Een duurzame golfbal zonder schil, gekenmerkt door een hard trefmoment en weinig feedback.

Tweedelige bal

Golfballen, die zich door hun duurzaamheid onderscheiden en voor hobbygolfers aan te bevelen zijn, aangezien de prijs-prestatie-verhouding aantrekkelijk is. De tweedelige golfbal heeft een kern van polybutadieen, evenals een surlyn buitenlaag.

Driedelige golfbal

Driedelige golfballen zijn samengesteld uit kern van polybutadieen, een polymeermantel, evenals een surlyn schil. In vergelijking tot andere modellen is de feedback bij het trefmoment heel zacht, desondanks vliegt de driedelige golfbal ver.

Multilayer-bal

De multilayer technologie is de nieuwste golfbalontwikkeling en bevindt zich nog niet in het eindstadium. Werkelijk voordelige ballen zijn er onder de multilayer ballen nog maar zeer zelden te vinden. Het zeer prijzige golfbalmodel is vatbaar voor krassen en slijtage, maar biedt een grote afstand bij maximale controle.

 

 

Volgende uitgave Rondom de green: februari 2019

Heeft u op en/of aanmerkingen, of wilt u een artikel insturen? Mail dan naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Afdrukken